E-Handel

Att handla från privatpersoner på nätet

En stor del av den e-handel som bedrivs idag sker inte från företag till privatperson, utan från privatperson till privatperson. Denna form av e-handel kallas Consumer to Consumer, det vill säga konsument till konsument, och förkortas C2C. I samband med att sajter som Blocket och Tradera har växt sig stora har det blivit enkelt för privatpersoner att nå ut till den breda marknaden som internet erbjuder, och för de som handlar innebär det att nästan allt man kan tänka sig finns att köpa på internet. De stora fördelarna kommer dock med en del nackdelar i form av risk att bli lurad, varför man måste ha några saker i åtanke innan man köper en vara av en privatperson via internet.

En av de sakerna är att man inte har rätt till öppet köp eller ångerrätt om man handlar en vara av en privatperson. Det innebär att det kan bli svårt att få tillbaka sina pengar om man skulle drabbas av en bedragare som till exempel säljer förfalskade konsertbiljetter, resecheckar, presentkort eller dylikt. Likaså om varan man köpt skulle visa sig vara av dålig kvalitet eller defekt. Andra sätt som bedragare har lurat köpare är genom att till exempel hyra ut en stuga som de inte äger, sälja stöldgods, sälja en bil som de sedan inte levererar eller sälja djur som är olagliga att handla med.

För att skydda sig mot bedragare är en av de viktigaste reglerna att komma ihåg att inte lämna ut sitt bankkontonummer eller kreditkortsnummer. Man bör inte heller betala en vara på något sätt innan den har levererats. Ett bra sätt att försäkra sig om att båda parterna uppfyller sin del av transaktionen är att skriva ett köpekontrakt. För att försäkra sig om att varan inte är stulen ska man alltid begära att få originalkvittot.

Några mer allmänna råd att ha i huvudet när man letar efter varor på till exempel Blocket eller Tradera är att om en affär verkar för bra för att vara sann, bör man vara extra vaksam. En annan varningsflagga är att säljaren stressar dig att genomföra affären. Använder man sunt förnuft och är försiktig, så kommer man att kunna njuta av de möjligheter som C2C-e-handel erbjuder utan att råka ut för bedragare.

magazine_explorer