E-Handel

Att köpa byggvaror via e-handel

E-handeln växer idag lavinartat inom i princip samtliga branscher, och bygghandeln är inget undantag. Allt fler byggvarukedjor skapar idag nätbutiker som ett komplement till deras fysiska butiker, och det finns till och med byggvarubutiker som är rena nätbutiker. Hittills riktar sig de flesta nätbutikerna till konsumenter snarare än företagskunder, och detta är något som märks på hur butikerna är utformade. Byggmax nätbutik har till exempel lovordats och fått uppmärksamhet i branschen på grund av dess pedagogiska inslag, med förklaringar riktade till nybörjare och amatörer, för att hjälpa dem få ett så snyggt resultat som möjligt. Om man till exempel funderar på att köpa ett attefallshus kan det med andra ord löna sig att välja Byggmax, då man kan få tips och råd hur man ska montera det på bästa sätt. Byggmax är en av aktörerna på byggvarumarknaden som satsar mest på sin e-butik, då de har ett mer än dubbelt så stort utbud på nätet som i butik. Byggmax vd, Magnus Agervald, ser nätbutiken som en stor del av framtiden, och tror att den kommer att fortsätta växa och ta fler andelar.construction-642631_960_720

Det finns även enskilda nätbutiker som riktar in sig på att endast sälja byggvaror till företagskunder, men än så länge menar de att det är en stor utmaning att få företagen att se näthandeln som en naturlig köpkanal.

För dig som konsument finns däremot alltså ett stort utbud av e-butiker som säljer byggmaterial. Vilka är då fördelarna med att handla byggmaterial via nätet? Framförallt är det samma fördelar som gäller e-handel generellt, nämligen att du har tillgång till en butik som har öppet dygnet runt, och kan sitta i lugn och ro och fundera på vad du behöver. Du sparar också tid, bensin och energi på att du inte behöver åka till en butik. Ofta gör också nätbutikernas stora sortiment att de kan hålla lägre priser, och eftersom det blir allt vanligare med gratis frakt kan man spara mycket pengar genom att beställa byggmaterial via nätet. Nackdelarna är naturligtvis att du inte fysiskt kan känna på varorna, och att du måste vänta på att de ska levereras när du väl har beställt dem. I gengäld kan du få utförliga beskrivningar av varorna och instruktioner på hur de ska användas.

magazine_explorer